Ahad, 10 Jun 2007

SAKIT KULIT

Hmm..rasanya dah dua hari tak post ni..cuti.kan,so baru baru ni adalah seorang kawan bertanyakan fasal sakit kulit ni..bagus juga soalan ni..maklumlah kita ni kena jaga kecantikan luaran dan dalaman barulah ummph!. Ok..jom nak citer pasal kulit atau sakit kulit.
Bicara pasal sakit kulit ni..banyak..,jerawat,ruam,gegata,kulit kering,kelemumur,selulit,pigmentasi dan macam-macam lagi. Buat permulaan ni..elok rasanya saya bagi info pasal pigmen ..nanti kalau you all nak tanya spesifik tu..laaagi senang..macam fulusmania tu...buah nangka dgn isi pun boleh jadi isu tak tepat..dahh..melepas hadiah.Ok...,pigmentasi ada kaitan dgn satu topik yang namanya vitiligo..iaitu tompokan putih pada kulit. Dimana mana bahagian kulit boleh dijangkiti dengan tompokan ni..Anda tahu apa pula melanin..?..kalau cakap pasal melanin memang dia rapat dengan pigmen. Melanin adalah satu pigmen yang bertanggungjawab dalam pembentukan rona atau warna kulit kita.Tompokan putih ( vitiligo) yang berlaku disebabkan kehilangan pigmen pada kulit yang mana berikutan kurang pembentukan sel pigmen yang bernama melonocytes.Ianya sering terjadi atau berlaku pada orang yg kulit agak gelap.Vitiligo ini juga membawa permasaalahan pada penggunaan kosmetik.
Tidak banyak treatment yang dapat dilakukan secara klinikal kalau adapun melalui proses kajicuba atau selidik diantaranya seperti pigmentasi-semula melaui kaedah terapi UV ,krim steroid,penglupasan kulit dan sebagainya. Ok..rasanya itu saja secara umum sebab tak dapat nak spesifikasi soalan.Harap ini pun sudah memadai.ok..jumpa lagi dilain post.

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

sila beri maklumat pasal kencing manis

Rif Download berkata...

Salam.. Saya ada Penyelesaian dan Penawar bagi penyakit Sopak ni.. Sila layari
http://rifbook.com/penawarvitiligo/

Tanpa Nama berkata...

[url=http://cialisonlinehere.com/#chqym]buy generic cialis[/url] - generic cialis , http://cialisonlinehere.com/#nkuuq cialis online

Tanpa Nama berkata...

[url=http://cialisonlinehere.com/#utgbz]cialis online without prescription[/url] - cheap cialis , http://cialisonlinehere.com/#ejzwj buy cialis online