Jumaat, 30 Mei 2008

Jagaan semasa mengandung..(Bhg 2)

Ok..keluaran lalu kita sambung ya..kali ni kita sentuh tentang bab ultra sound pula dan kita sering mendengar dikala ini ramai kaum ibu yang hamil sering menggunakan kaedah ini.Apa tujuan ultrasound ?
Tujuan ultrasound ialah:
• Dilakukan di awal kehamilan untuk mendapat maklumat berhubung dengan jumlah janin, kebolehhidupannya dan untuk menentukan umur janin dengan tepat.
• Ia membantu mendiagnoskan komplikasi kehamilan lebih awal, seperti pengguguran tertinggal, kehamilan Ektopik dan kehamilan Molar.
• Ia membantu mendiagnoskan keadaan janin seperti Anensefali, Spina Bifida dan keabnormalan kromosom seperti Sindrom Down. Juga mengesan masalah yang mungkin wujud di penghujung kehamilan seperti Plasenta Previa juga boleh didiagnoskan.
• Pengimbasan awal boleh membantu menentukan jangkaan tarikh kelahiran.
Bagaimanakah ultrasound ini dilakukan?
Prosedur ini tidak mendatangkan sebarang kesakitan. Anda hanya perlu berbaring di atas kerusi panjang dan gel ultrasound akan disapukan ke perut anda supaya imej bayi anda akan dapat dilihat dengan jelas. Gelombang bunyi yang berfrekuensi tinggi akan dihasilkan oleh kuar ultrasound dan ia digunakan untuk menghasilkan gambar bayi. Anda akan dapat melihatnya di skrin. Gambar yang terbaik dapat dihasilkan apabila pundi kencing anda penuh. Oleh itu anda akan diminta untuk minum lebih banyak cecair sebelum prosedur ini dijalankan. Ini dilakukan di peringkat awal kehamilan. Di akhir kehamilan anda, rahim akan menonjol keluar dari rerongga pelvis dan anda tidak lagi perlu mengisi pundi kencing sebegitu banyak. Prosedur ini akan mengambil masa antara 5 minit hingga setengah jam, bergantung kepada bentuk pengimbas. Bagaimanakah ibu mengandung yang berisiko dapat dikenalpasti?
Jagaan ibu mengandung yang berkala dan tekal seharusnya dapat mengenalpasti mana-mana ibu hamil yang berisiko.
Faktor risiko selalunya dikaitkan dengan:
• Umur dan pariti (jumlah anak yang berjaya dilahirkan hidup).
• Faktor yang menunjukkan umur janin yang tidak pasti.
• Faktor-faktor yang terdapat pada sejarah kehamilan masa lalu yang ada kaitannya dengan kematian janin dan penyakit-penyakit tertentu.
• Masalah-masalah kesihatan ibu mengandung seperti tekanan darah tinggi, diabetes, penyakit buah pinggang, masalah jantung yang boleh memberi kesan buruk kepada kehamilan. Pada masa yang sama meletakkan ibu berkenaan dalam ketegori mereka yang berisiko tinggi.
Bagi ibu-ibu yang berisiko tinggi ini jagaan semasa mengandung perlu dikongsi bersama dengan doktor swasta ataupun hanya diletakkan di bawah jagaan pakar-pakar dalam satu pasukan di hospital.
Apakah yang dilakukan semasa lawatan susulan semasa mengandung?
Di setiap lawatan:
• Pesakit akan ditanya mengenai keadaan kesihatan amnya terutamanya mengenai selera makan, loya, muntah, mabuk hamil, masalah usus yang berkaitan, kesakitan dalam abdomen atau pendarahan melalui faraj.
• Pesakit akan ditimbang. Puratanya berat badan seorang ibu mengandung harus meningkat pada kadar 0.5 kg setiap minggu antara minggu ke 15 hingga minggu ke 38.
• Tekanan darah akan diambil setiap kali lawatan. Hanya bacaan sebelum minggu ke 12 sahaja yang memberi garis dasar tekanan darah yang betul.
• Kaki dan buku lali akan diperiksa untuk melihat sama wujudnya sembab (bengkak) ataupun tidak yang selalunya disebabkan oleh pembendungan air dan garam. Ini juga menunjukkan adanya masalah lain yang lebih serius seperti penyakit jantung atau buah pinggang, Praeklampsia atau Anemia yang teruk.
Ujian-ujian yang dilakukan secara rutin di setiap lawatan ialah:
• Sampel air kencing - ujian batang celup selalunya digunakan untuk mengesan bahan protein dan gula dalam air kencing. Jika terdapatnya bahan protein yang berterusan dalam air kencing atau jika pesakit menunjukkan gejala jangkitan saluran kencing, sampel air kencing yang di tengah-tengah akan diambil untuk pemeriksaan kultur.
• Paras hemoglobin juga akan diperiksa setiap bulan. Ibu mengandung digalakkan mengambil pil zat besi dan asid folik tambahan. Bagi ibu yang memiliki paras hemoglobin kurang dari 10 gml perlu disiasat lebih lanjut dengan menjalani pemeriksaan gambaran darah lengkap, air kencing untuk kultur dan najis untuk ujian ova dan sista.
• Ibu mengandung yang negatif Rhesus (D) tanpa antibodi pada lawatan pertama mereka perlu diuji sekali lagi pada minggu ke 28 dan minggu ke 34 - 38. Jika antibodi Rhesus dikesan pada lawatan yang pertama atau berlaku ketika hamil, ujian-ujian antibodi seterusnya perlu dilakukan lebih kerap dan diberi rawatan yang sepatutnya. Mereka juga perlu dirujuk kepada doktor pakar.
Apakah harapan ibu mengandung ke atas khidmat jagaan semasa mengandung selepas 28 minggu kehamilan?
Apabila kehamilan itu meningkat, beberapa perkara menjadi semakin penting. Antaranya ialah:
• Penambahan berat badan merupakan petanda keseluruhan kesejahteraan ibu dan bayi dalam kandungannya.
• Saringan untuk mengesan Praeklampsia (tekanan darah tinggi semasa mengandung) kerana keadaan ini boleh membawa komplikasi yang serius kepada ibu dan kandungannya. Kewujudan protein, walaupun sedikit, dalam air kencing (Proteinuria) adalah satu petanda yang penting.
• Pengukuran ketinggian fundus boleh digunakan sebagai panduan untuk menentukan saiz janin dan tumbesarannya.
• Palpitasi rahim boleh diguna untuk menentukan:
o Kedudukan janin (kekaitan paksi membujur janin dengan ibunya). Perubahan pada kedudukan adalah perkara biasa selepas minggu ke 32 bagi wanita yang mengandung kali pertama dan selepas minggu 36 bagi ibu yang telah biasa mengandung.
o Presentasi janin seperti songsang.
o Engagemen (apabila kedudukan janin telah menurun ke bahagian pelvis) janin ketika lawatan susulan.
o Rahim lebih besar dari tarikhnya dan juga sama ada terdapat lebih dari satu janin. Ini boleh dipastikan melalui pengimbasan ultrasound.
• Penilaian pergerakan janin boleh digunakan sebagai panduan kasar untuk menentukan keadaan kesihatan janin. Carta gerakan janin atau carta tendangan selalunya digunakan oleh ibu-ibu untuk memantau gerakan janin mereka sendiri. Ibu-ibu boleh mula menggunanya selepas minggu ke 34.
• Pemeriksaan ultrasound yang bersiri perlu dilakukan untuk ibu yang berisiko tinggi seperti mereka yang menghadapi masalah perubatan untuk memantau tumbesaran janin mereka.
• Sebarang pendarahan selepas 28 minggu kehamilan perlu diberi perhatian yang serius dan perlu disiasat untuk memastikan puncanya. Penyebab pendarahan yang berlaku dalam semester ketiga adalah termasuk plasenta previa dan abrupsi plasenta (pautkan ke topik berkenaan). Kedua-dua masalah ini memerlukan rujukan segera kepada pakar untuk rawatan selanjutnya.
Apakah yang diharapkan dari jagaan ibu mengandung ini?
Kebanyakan ibu akan melalui satu pengalaman kehamilan yang tidak menarik. Jika timbulnya masalah yang membahayakan ibu dan kandungannya, kelahiran awal adalah disyorkan. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan adanya kemudahan pediatrik sebagai khidmat sokongan. Jika boleh, adakan kemudahan unit jagaan intensif untuk neonatal atau kemudahan nurseri jagaan khas bagi menampung keperluan ibu-ibu mengandung yang berisiko tinggi untuk bersalin.
OK kita sambung dilain keluaran.......(8)

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

pengetahun yang hebat berkaitan denganibu yang mengandung.....sayang saya sudah tidak mengalaminya lagi...

Tanpa Nama berkata...


Timing is the main thing, but there are other benefits as well. This job is very demanding with a 24-7 schedule of responsibilities. [url=http://www.agoshow.net/Red-Sox-15-Dustin-Pedroia-2010-All-Star-red-Jerseys-65/]Red Sox 15 Dustin Pedroia 2010 All Star red Jerseys[/url] This new position will enable me to spend more time with my family. I appreciate the opportunity given to me by (owner) Mr. (Ralph) Wilson and (team president) Russ (Brandon) and I'm fortunate to step away from the job and still remain a part of the team.

Under Nix, the Bills drafted running back C.J. Spiller, defensive tackle Marcell Dareus, cornerback Stephon Gilmore and quarterback EJ Manuel in the first round in the last four years.

Nix started with the Bills in [url=http://www.agoshow.net/Yankees-52-CC-Sabathia-Red-2010-All-Star-Jerseys-52/]Yankees 52 CC Sabathia Red 2010 All Star Jerseys[/url] 1993 as an area scout until 2000. He [url=http://www.agoshow.net/Yankees-46-Andy-Pettitte-White-2010-All-Star-Jerseys-70/]Yankees 46 Andy Pettitte White 2010 All Star Jerseys[/url] was in the San Diego Chargers front to office from 2001-07. He rejoined the Bills in 2009 as the national scout and took over as GM at the end of the season.

I feel strongly that the team is on the right course for success, Nix said. We [url=http://www.agoshow.net/Phillies-34-Roy-Halladay-Road-Cool-Base-Grey-2010-All-Star-Jerseys-86/]Phillies 34 Roy Halladay Road Cool Base Grey 2010 All Star Jerseys[/url] have some excellent talent on our team and Coach (Doug) Marrone and his staff are doing a terrific job in leading and teaching the players we have [url=http://www.agoshow.net/Yankees-2-Derek-Jeter-White-2010-All-Star-Jerseys-55/]Yankees 2 Derek Jeter White 2010 All Star Jerseys[/url] on our roster. I was very impressed with the 24 rookies we had in this past weekend and I'm very excited about the upcoming season. I think this is going to be an exciting time for our team and our fans.

The Bills are coming off a 6-10 season. Buffalo's 13-year playoff drought is the NFL's longest active streak. The team has not had a winning record since 2004, when it finished 9-7.


[url=http://pi.purifying.info/memberlist.php?mode=viewprofile&u=789278]more[/url]